Încălzirea tutunului, alternativa modernă care reduce efectele nocive. Cardiologul Petar Seferovic, academician sârb: ”Fumătorul are senzația dorită, iar ritualul fumatului se păstrează”

Încălzirea tutunului, alternativa modernă care reduce efectele nocive. Cardiologul Petar Seferovic, academician sârb: ”Fumătorul are senzația dorită, iar ritualul fumatului se păstrează”
Dispozitiv pentru încălzirea tutunului

A renunța la fumat reprezintă o adevărată piatră de încercare pentru cei mai mulți dintre fumători, cu toate că acest obicei nociv este, potrivit specialiștilor, una dintre cele mai importante cauze de îmbolnăvirea gravă și de mortalitate. Din nefericire, fumatul provoacă aproximativ 6 milioane de decese anual la nivel mondial, iar estimările Organizației Mondiale a Sănătății arată că numărul fumătorilor va rămâne la fel de ridicat și pe viitor. De ce nu renunță un fumător la dorința de a fuma? Răspunsul constă, înainte de toate, în nicotină, substanța activă din țigări care creează dependența.

Oamenii de știință, experții și – nu în ultimul rând – doctorii au căutat, cu asiduitate, în ultimele decenii, soluțiile alternative pentru fumat, care să fie chiar și un pic mai puțin nocive pentru sănătatea celor care nu pot renunța la tutun, dar și a celor din jurul lor, așa-zișii „fumători pasivi”.

Profesorul Petar M. Seferovic – doctor în medicină, FESC, FACC, profesor la Facultatea de Medicină din Belgrad și membru al Academiei Sârbe de Științe și Arte (SANU) și, în același timp, vicepreședinte al Asociației Europene de Cardiologie, președinte al Asociației pentru afecțiuni cardiologice din Serbia și, din 2018, președinte al Societății Europene pentru Insuficiență Cardiacă (2018-2020) – spune că misiunea pentru a păstra sănătatea oamenilor nu este deloc ușoară, iar fumatul poate fi considerat unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate.

Identificarea factorilor de risc care pot determina apariția bolilor este una dintre cele mai importante realizări ale medicinei moderne. Deosebit de importanți sunt factorii de risc care pot fi ameliorați și/ sau pentru care există tratament. Unul dintre cele mai mari pericole la care este expusă omenirea în aceste timpuri moderne este fumatul. Numeroase studii epidemiologice arată că fumatul provoacă numeroase afecțiuni grave și chiar letale, precum boli cardiovasculare, cancer pulmonar sau boala pulmonară obstructivă cronică. În plus, fumatul este considerat o dependență majoră, pentru care multe dintre abordările terapeutice încercate au dat greș”, susține academicianul Petar M. Seferovic.

Date îngrijorătoare – în 2025 vor fi peste un miliard de fumători la nivel mondial

În ultimii ani s-au desfășurat nenumărate campanii prin care oamenii au fost atenționați că fumatul are efecte nocive, pe termen mediu și lung, iar viața le este pusă în pericol de fiecare țigară pe care o fumează. Cu toate acestea, numărul fumătorilor este în continuă creștere, preconizându-se că vor fi peste 1 miliard de fumători în anul 2025.

Eliminarea tuturor factorilor de risc poate fi realizată, totuși, numai prin renunțarea la fumat. Însă experții sunt de acord atunci când discută despre cât de greu realizabil este un astfel de demers pentru cei dependenți de nicotină.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că un fumător – atunci când intenționează să renunțe la fumat – asociază această „provocare” cu un stres psihologic major. Totul ține de voință, în cele din urmă, dar în foarte multe cazuri drumul de la teorie la fapte este lung, anevoios, iar uneori se încheie cu un eșec.

”Renunțarea depinde în mare parte de voința lor, iar încercarea de a se lăsa de fumat se încheie adesea cu un eșec. Campaniile publice de conștientizare, care aduc argumente cu privire la efectele nocive pe care le are fumatul și susțin importanța renunțării la acest obicei, sunt cea mai bună metodă de a atrage atenția oamenilor asupra pericolelor care există, dar au un efect limitat”, mai precizează academicianul Petar M. Seferovic.

Încălzirea tutunului, alternativa modernă care reduce efectele nocive

Tutunul ars atunci când este fumată o țigară – pornind de la o temperatură de peste 400 grade Celsius și ajungând la peste 600 de grade Celsius – generează fum, iar fumul conține, spun specialiștii, peste 6.000 de compuși chimici. Peste 100 dintre aceștia sunt periculoși pentru organismul fumătorului.

Pe de altă parte, atunci când vorbim despre încălzirea tutunului, academicianul Petar M. Seferovic transmite că apare o deosebire esențială. Nu mai este generat fum, ci aerosoli, iar cantitatea de substanțe dăunătoare pe care o conține este redusă cu până la 90%.

”Ca urmare a cooperării cu Philip Morris și cunoscând rezultatele studiilor anterioare, am constatat că efectele nocive ale fumatului pot fi reduse, cu condiția ca țigările să fie înlocuite cu alternative, dispozitive de eliberare a nicotinei, care doar încălzesc tutunul, nu îl ard. Astfel, efectele nocive ale tutunului sunt reduse într-o măsură semnificativă, fumătorul are senzația senzorială dorită, iar ritualul fumatului se păstrează. Dacă încălzirea tutunului se realizează la o temperatură de până la 400°C, are loc un proces de evacuare, distilare și generare de aerosoli prin încălzire. Aerosolii eliberați conțin o cantitate de substanțe nocive semnificativ mai mică (cu până la 90%)”, explică academicianul Petar Seferovic.

Academicianul Seferovic este de părere că aceste campanii publice care promovează renunțarea la fumat trebuie să se desfășoare mult mai des, dar ”produsele care încălzesc tutunul, în loc să-l ardă, reduc semnificativ numărul de compuși nocivi din aerosoli și riscul asociat efectelor nocive ale fumatului”.

”Pentru ca numărul de fumători să scadă și numărul celor care renunță la fumat să crească, este necesară implicarea activă și deschisă a societății și a profesioniștilor din domeniul medical. Campaniile publice care promovează renunțarea la fumat vor fi derulate mai des și vor fi mai agresive, însă nu există nicio garanție că vor avea succes. Produsele care încălzesc tutunul, în loc să-l ardă, reduc semnificativ numărul de compuși nocivi din aerosoli și riscul asociat efectelor nocive ale fumatului. Tehnologia care stă la baza acestor produse va fi îmbunătățită în continuare, iar eficacitatea lor va fi testată în cadrul unor studii clinice noi”

Cardiologul Petar Seferovic

Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a clasificat dispozitivele de încălzirea a tutunului (IQOS) ca „produse cu risc modificat”

Decizia FDAorganul legislativ din Statele Unite ale Americii care controlează, reglementează și autorizează punerea pe piață de noi medicamente și produsede a clasifica dispozitivele de încălzirea a tutunului (IQOS) ca „produse cu risc modificat” este salutată de academicianul academicianul Seferovic.

„Instituția este recunoscută pentru rigurozitatea regulilor aplicate și standardele înalte care trebuie îndeplinite când vine vorba de noi tehnologii și principii terapeutice. În 7 iulie 2020, FDA a adoptat o hotărâre prin care a clasificat dispozitivele IQOS ca produse cu risc modificat, ceea ce presupune o scădere a expunerii la efectele nocive ale fumatului. A fost o declarație revoluționară, deoarece a deschis un nou capitol în lupta împotriva fumatului, prin aplicarea unui principiu nou. Declarația lor afirmă că dispozitivele IQOS încălzesc, nu ard tutunul, ceea ce reduce în mod semnificativ cantitatea de substanțe nocive din aerosoli și, astfel, riscul implicat de efectele dăunătoare ale fumatului. Dovezile științifice care confirmă acest fapt sunt solide și lipsite de echivoc și transmit mesajul că dispozitivele IQOS îi pot ajuta pe fumători să reducă efectele nocive ale fumatului”, mai spune profesorul Seferovic.

În același timp, academicianul a avertizat că aceste dispozitive IQOS nu sunt destinate nefumătorilor, foștilor fumători, tinerilor sau celor care doresc să se lase de fumat.

IQOS nu sunt destinate nefumătorilor, foștilor fumători, tinerilor sau celor care doresc să se lase de fumat. Această strategie este o oportunitate reală pentru fumători de a reduce efectele nocive ale țigărilor și este, în același timp, o alternativă realistă la țigări. FDA va continua să monitorizeze evoluțiile din acest domeniu și va reevalua utilizarea dispozitivelor IQOS”, a precizat expertul.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Celulele stem crescute în spațiu au un avantaj surpriză